After Game: IFK Timrå

Ett brandskattat Alnö IF ställdes i helgen mot IFK Timrå. Mycket frånvaro på grund av allt från jobb och sjukdom till dop. Med förstärkning från utvecklingslaget lyckades vi i alla fall skrapa ihop 13 gubbar, även om några inte kunnat träna förfullt under veckan.

Nog om det, första halvlek gör vi defensivt mycket bra. Timrå är det bollförande laget men har svårt att få fart på bollen så vi kunde ganska enkelt flytta över laget på bollsidan. De farligheter Timrå skapar är främst på långa inkast och hörnor/frisparkar där Jonas Wallerstredt är tung i luftrummet. Framåt fanns mer att önska från vår sida. Första 20 lite för dålig bollbehandling med allt från passning/mottagning till att driva boll över fri yta. Kvalitén höjs dock sista 25 och spelet utjämnas något. Farligaste chansen i halvleken har Robin Nordin som snyggt framspelet av Anders Boman sprintar ifrån Timrås backlinje men missar avslutet. 0-0 i paus.

Andra halvlek hinner bara bli 5 minuter gammal innan Timrå har gjort både 1 och 2 mål. Båda signerade Jonas Wallerstedt. Första målet är ett för enkelt bolltapp i speluppbyggnaden från vår sida, Timrå vinner bollen och sticker in den mellan våra backar, offside eller ej, 0-1. Strax därefter kan Timrå återigen göra ett billig mål när man väggar sig förbi på våran högerkant, med ett efterföljande inlägg där Wallerstedt återigen är stark och kan nicka in 0-2.

0-3 kommer på en mycket besynnerlig straff, en hörna eller frispark där domaren dömer för knuff i ryggen. Han vet inte vem som knuffar men ser röda armar i ryggen. Till historen hör att vi spelade i kortärmat, så.. nej, det var fel.

Sista kvarten tar vi över och skapar flera fina lägen att göra mål, får ett friläge helt felaktigt bortdömt för offside och kan sätta in en balja genom inhoppande Magnus Svensson, fint framspelad av Mawe.

Första 45 minuterna mycket bra, första 15 av andra är underkänd och sista 30 fullt godkänt. Vi möter dessutom ett bra lag som satsar på en topplacering i div. III. Nu hoppas vi på tillfriskning på lite sjuka spelare så vi kan få en fin träningsvecka i benen innan Ytterhogdal väntar på Västhagen på lördag.

Snabbt om ingenting

Stöde ställde in träningsmatchen i helgen så det blev lite barmarkslöpning istället för de spelare som var tillgängliga. Nu väntar tre hårda träningar innan vi avslutar veckan med match mot IFK Timrå på lördag. Förhoppningsvis går vi en bra träningsvecka till mötes med mycket spelare på träningarna, kombinerat med bra kvalité och fart.

För övrigt bara en dryg månad kvar till seriepremiär!

After Game: Stöde IF

Igår avgjordes Värmecupen 2014. Tyvärr tog resan slut i semifinalen för Alnö IFs del. Förlust mot division fyra kollegan Stöde med 2-1 efter 0-1 underläge i paus.

Sätt till gruppspelet blev semifinalen närmast rakamotsaten när det gäller både att släppa in och göra mål. Det var en lite konstig match tycker jag, där vi skapar lägen och är spelförande men gör bara ett mål. Stöde och andra sidan var läskigt effektiva och gjorde 2 mål på, ja? – inte så mycket…

Alnös mål gjordes av Adam Johansson som hoppade in som höger yttermittfältare. Robin Nordin serverade honom med en smörpassning mellan Stödes ytterback och mittback, Adam sprang sig fri och kunde elegant dra en vrist efter backen och sätta dit 2-1 i matchens sista minut. Innan det så hade Stöde tagit ledningen tidigt i första halvlek ur en synnerligen misstänkt offside situation, och under den största Alnöpressen i andra halvleken kunde man också dubbla sin ledning.

Hur konstigt det än kan låta efter en förlust så är det också tjusningen med fotboll och precis i den här matchen, som alla andra matcher är det målen som räknas i slutändan. Värmecupen som helhet har bjudit på många fina anfall och ett genomgående bra försvarsspel från vår sida så trots förlusten i semifinalen kan vi inte vara annat än nöjda över våra insatts. Nu har vi skaffat oss ett bra läget att ta revansch på Stöde två gånger om i serien dessutom.

Som tidigare nämnt är det flera spelare som gjort en riktigt bra turnering och det är därför extra roligt att vi också fått med två stycken spelare i Värmecupen All Star Team 2014, dessa är André Grim som mittback och Philip Lundqvist som innermittfältare, stort grattis till Er!

Kan hemligheten till framgångarna sitta i precis den här stretchövningen?

Ett ögonblick...

...Jocke Axelson, assisterande tränare och förtillfället skadad spelare i Alnö IF.

Gruppseger i värmecupen och ikväll väntar semifinal. Vad tycker du om lagets insatt så långt?

- Jag kan inte säga något annat än att jag är väldigt imponerad av vad grabbarna presterat hittills. Vi har gått runt på ganska mycket folk och alla har verkligen bidragit. Inför semifinalen och eventuell final ikväll, så är jag inte ens orolig. Spelar vi lika bra som i gruppspelet så kommer det bära långt.

Är det så att det till och med gått bättre än vad du förväntade dig innan turneringen?

- Ja, lite grann faktiskt. Vi har i princip inte varit på fullstor yta än den här säsongen, så jag trodde spelet skulle vara knackigare.

Men det har sett riktigt bra ut.

Om du skulle ta ut de tre mest positiva bitarna ur vårt spel under Värmecupen, vilka skulle de då vara?

- Försvarsspelet- Det chanser vi släppt till under gruppspelet går att räkna på ena handen. 2 insläppta varav en straff.

Effektiviten- Vi kanske inte har skapat mycket framåt, men vi har satt dit de flesta lägen vi haft. Robin Nordins stenhårda avslut i friläge mot Sund drömmer man gott om på nätterna.

Presspelet- Tillhör kanske försvarsspel, men det är inte så att vi legat utanför eget straffområde och stängt ytor utan vi jobbar hårt i pressen och har vunnit boll högt upp i banan eller fått motståndare att slå felpass flera gånger om tack vare väldigt bra presspel.

Vem har imponerat mest på dig under turneringen?

- Skulle egentligen vilja skriva att laget har imponerat mest, men eftersom du frågar, så vill jag ge ett par spelare extra beröm.

Philip Lundqvist: 16 år, men spelar som en rutinerad 30 åring. Väldigt bra på att värdera olika situationer.

Robin Nordin: Om jag bara kunde få hälften av hans snabbhet, så vore jag grymt nöjd.

Jocke Grannas: Har inte haft så mycket att göra under matcherna, men när det hettat till, så har han agerat väldigt bra.

David Hamberg: Har haft ett sabbatsår från fotbollen, det märks inte.........varit bäst i en riktigt bra backlinje.

Listan skulle kunnas göra längre, för jag tycker verkligen att det är laget Alnö som gjort det bra.

Du har själv vilat hela värmecupen eftersom du opererat foten, vad är status på din skada och när kan vi förvänta oss att se dig på planen igen?

- Allt har gått som planerat och allt har läkt ihop som det ska, så den här veckan ska jag börja med lite rehab, så får vi se hur det känns. I början eller i mitten på april hoppas jag kunna vara med fullt ut.

Om du skulle beskriva Alnö IF herrar som lag/grupp för en person utan insikt i laget, hur skulle de låta då?

- 25 glada grabbar och en sur gammal snut! ;-)

Vem i laget…

Kör som att han fått sitt körkort i en happy meal/ cornflakespaket?

- Har jag inte åkt med så många i laget. Men jag är definitivt en bättre/säkrare bilförare än dig Pontus!

Skulle smälta in bäst på en pensionärs-syjunta?

- Dan Jonsson, absolut. Han är ju nästan lika gammal.

Har fuskat mest och flest gånger i skolan?

- Måste vara Kerttu. Han vet ju knappt vilken dag är.

Sen tror jag inte att det var hans gamla magister som lärde ut svenskan han använder sig av på plan. :-)

Tack så mycket Jocke, nu vet vi att du kan ringa någon annan nästa gång du behöver skjuts!!

After game: IFK Sundsvall

Det blev seger i den sista gruppspelsmatchen! Div IV kollegan IFK Sundsvall slogs tillbaka med uddamålet, 1-0.

Vi fortsatte på den inslagna vägen från Sund-matchen och satte försvarsspelet från första matchminuten. Dessvärre hade vi ganska stora problem med att få till ett eget offensivt spel första tio minuterna, mycket på grund dåligt passnings- och mottagningsspel. Desto äldre matchen blir ju mer växer vi in i den och tar efter 15 minuter över spelet mer och kan också ta ledningen via Anton Andersson/Widén som snappat upp en andra boll strax utanför straffområdet. Anton lät vänsterfoten tala och satte på halvvolley bollen högt i målvaktens högra hörn, Frääääscht!. Förutom målet skapar vi några till farliga lägen i första halvlek, bland annat hittade Adam fram till Robin Nordin med ett fint inspel som denne fläkte sig fram precis framför målvakten men bollen gick över mål.

I anda halvlek låser vi händelserna och jag kan tänka mig att matchen blev lite småtråkig att titta på, men det får ses som en mindre betydelsefull påföljd utav ett fint försvarsspel. Det viktigaste var att vi vann och att vi på de senaste två matcherna bara släppt till 2 målchanser till motståndarna.

Inför matchen var jag faktiskt lite orolig över de psykologiska faktorerna som skulle kunna spoliera matchen för vår del, med tanke på att vi redan var klara för avancemang och IFK säkerligen ville avsluta med att ta sin första seger i turneringen vore det ingen jätte skräll om de vore mer "taggade" än oss. Nu med facit i hand tycker jag att vi gick in med precis den inställningen som man kan kräva och som behövs för att vi ska kunna vinna en sån här match. Motivationsfaktorer fanns också i och med den tuffa konkurensens som finns i laget och på det, en kommande semifinal!

Nu väntar som sagt semifinal på måndagkväll klockan 18.00, motståndet är i skrivande stund oklart. Det står mellan vinnarna i grupp 2 och 5 som under morgondagen kommer att mötas i en kvartsfinal. Potentiella vinnare i de grupperna är om jag förstått saken rätt; Stöde, Lucksta, Kovland och Essvik.

Robin, Macke och linslusen André Grim var alla nöjda med dagens insats!

After Game: Sund IF

Så lider en riktigt trevlig fredagkväll mot sitt slut. Seger med "3-0" mot Sund i Värmecupens andra omgång och säkrat avancemang till semifinal på måndag.

Lokalfotbollen sammanfattar egentligen matchen rätt bra med två meningar;

- "Alnö är hela tiden på rätt sida och tvekar inte att snabbt ställa om när läge ges. Ölaget uppträder mer som än div. III lag än kollegorna på fel sida sundet"

Vi börjar matchen med en härlig energi och hittar snabbt in bakom sunds backlinje flera gånger om. Vi har under första 10 minuterna flera fina kombinationer där vi så när kan rinna igenom till frilägen men det lila sista saknades. Det är också en sådan situation som leder till 1-0 efter en bollvinst och djupledsboll på Robin Nordin som fri med målvakten trycker upp bollen i nättaket. Strax därefter rinner Robin igenom igen från högerkanten men vänsterskottet går över. Pausvila och det känns som ledningen kunde varit större.

Andra halvlek börjar trevande första 6 minuterna där Sund tar tag i taktpinnen, vi ligger med 9 man på rätt sida av bollen och bevakar händelserna. De farliga chanserna uteblir med undantag för ett skott strax utanför straffområdet som JG kan rädda nere vid sin vänstra stolpe.

Vi sticker upp några gånger, bl.a. är vänsterback Hamberg framme med några fina inspel och ett skott som går strax utanför. När matchen börjar lida mot sitt slut fastställer Hammarn slutresultatet till 3-0 efter ett volleyskott som till Kerttus förtret letar sig in i högt i bortre hörnet. (Kerttu stod bakom hammarn och "har aldrig varit så fri" ).

Nu ska vi avsluta gruppspelet snyggt i morgon med match mot IFK Sundsvall (16.00) och göra allt för att hålla förlust kolumnen tom.  Precis som inför den här matchen kommer det bli en del förändringar i startelvan imorgon.

Som en liten parantes han man både med matchen och utröstningen i Let´s Dance!

Let's Dance är inställt ikväll!

För att tala klarspråk; skit i lets dace ikväll, klä dig varmt, ta med en termos varm choklad eller en kompis och bege dig till västhagens evigt gröna gräsmatta och låt dig charmas av broderbyt mellan Sund IF och Alnö IF!

Andra gruppspelsmatchen och båda lagen har i och med segrar i första omgången ordnat bästa tänkbara förutsättningar för avancemang från guppen.

Igår hade vi ett rätt tungt träningspass med 30 minuter avslutsträning och 30 minuter possessionträning (bollinnehav). Kvalitén och tempot på possessionspelet var riktigt bra även om spelarna blev extremt trötta och vi kan nog räkna med att det kommer sitta kvar lite slagg i benen ikväll. Avsluten varierade något i kvalité och det syntes att vi inte tränat särskilt mycket på avslut så här långt under försäsongen, men bli för den delen inte förvånade om det blir mål på ett väggspel ikväll, för när det stämde så stämde det rejält!

Således Västhagen 21.00, ses!

Tråkigt men sant... Det ser inte ut att bli någon djupsnö-träning i år... Bilden är från 2013!

En dag med: Jimmy Ilvonen

Jimmy Ilvonen, även kallad finnen eller som Micke Byström skulle sagt; Jari. Jimmy är 28 år och kommer närmast från Lucksta if. Han mäter 175 cm över havet och på vågen står det 78 kg, även om matchvikten inte är satt ännu. När finnen var liten ville ha bli ”klassikern” polis, nu huserar han istället på Beijer Byggmaterial tillsammans med Micke Backlund. Den stora idolen är sonen Wilton och till en öde ö skulle han utan tveksam ta med sig MacGyver.

Jimmy valde Alnö IF för att det var ett av få lag under fjolåret som ville rulle boll efter backen, något som han lärt sig uppskatta på äldre dar. Eventuellt också för de snygga matchkläderna och att bli återupplivad igen. Hans målsättningen med säsongen är att vinna serien.

Moderklubb: Brämhults ik

Tidigare klubbar: Lycksele if, Betsele if, Lucksta if, Ifk sundsvall (4månader, räknas inte ;p)

Android eller Apple? - Apple

Hus eller lägenhet? - Lägenhet neä hus, Svårt.

Fellow beardman i St!

Jack Jonsson som är utlånad till utvecklingslaget "Alnö 2" under värmecupen var en av flera spelare som stod för en riktigt bra insats i 0-0 matchen mot division fyra laget Lucksta IF. Jack som lirade mittback var grym i luftrummet och bra i närkampsspelet matchen igenom. För övrigt fantastiskt roligt att se våra yngre förmågor ta för sig!

För den som undrar är bilden är snodd från Sundsvalls tidning.

After Värmecupen game- Kuben

Alnö IF klev in i värmecupens första omgång 2014 som regerande mästare. För motståndet stod fjolårets semifinal motståndare Kubikenborgs IF.

Redan efter 3 minuter tog kuben snöpligt ledningen efter en fin lyftning in bakom vår backlinje följt av ett kliniskt avslut vid bortre stolpen. Efter målet lyfter vi upp spelet något och vaskar fram en dubbelhörna som Davve Hamberg trots vindens motarbete kan skruva direkt in i mål, grande!! I och med handikappregeln tar vi ledningen med 2–1. Resterande del av halvleken förblir chansfattig.

Andra halvlek är bara några minuter gammal när våra två nyförvärv för säsongen samarbetar och utökar ledningen. Robin Nordin får lite yta framför Kubens backlinje och spelar bollen ut till höger till Jimmy Ilvonen som elegant lyfter en lyra över Kubens målvakt och in i bortre hörnet, riktigt snyggt avslut även om elaka tungor talar om ett misslyckat inlägg!

Efter ledningsmålet pressar kuben för en reducering men vi försvara oss väl och släpper inte till några direkta farligheter. Trots detta får Kuben en straff i den 46e minuten efter en tröjdragning i höjd med straffområdslinjen. Grannas i ett hörn och bollen i ett annat = 3-2, vilket också blir slutresultatet och 3 poäng är ett faktum.

I och med fjolårets seger spelar Alnö i år i "elitgruppen" med division tre lagen Kuben och Sund, samt fjolårets division tre lag IFK Sundsvall. Tuffa papper såedes! Till skillnad från övriga grupper går två lag vidare från gruppen och direkt till semifinal. Nästa match spelas på fredag kväll mitt i letś Dace, för motståndet står Sund!

För att vara årets andra match och dessutom mot bra motstånd så kan vi inte vara annat än nöjda med våran insatts, även omdet fortfarande finns mycket att förbättra så är vi helt klart på rätt väg.

David Hamberg gjorde mål i comebacken!

Mackes hörna, S02E02

Macke har bytt plats med André Grim och poserar i det här avsnittet av hörnan framför kameran! Se, lyssna och njut av Mackes åsikter!

Alnö IF- En serietidning Nr. 1

Kuriosa: David Hamberg har skymtats vid flertalet träningar på försäsongen och frågan hela ön ställer sig: Kommer David att spela för Alnö IF 2014? - I den första serietidningen i Alnö IFs historia tas fråga upp till ytan. Trevlig läsning!