Mackes Hörna, avsnitt 12

Jesper Kollberg/Dahlström, sommar-förvärvet från Kuben får chansen att uttala sig i Mackes Hörna, avsnitt 12.

After Game: Söders BK

I fredags var det årets och säsongens sista  vardags match, för motståndet stod Söders BK borta på erkänt svårspelade Sidsjövallen. På grund av planens storlek blir ytorna mer begränsade än vanligt och spelarna får mindre tid att fatta beslut, en stor nyckelfaktor för framgång är därför att vara förberedd innan man får bollen.

Matchen inleddes bra för de för dagen vitklädda ölaget. Några bollvinster högt upp i banan och en del andra halvchanser siade om en trevlig fredags kväll. 1-0 kommer efter ett snyggt förarbete från Jonte som spelar bollen snett inåt-bakåt i banan och mawe möter upp med ett dirketskott som sitter klockrent i det bortre hörnet.  0-2 görs i slutet av den första halvleken sedan Kerttu slaget ett inlägg som letar sig fram till en omarkerad Johan Hammarström inne i boxen och denne kan sätta en fösare in i mål. 0-2 efter en första halvlek som annars hade präglats av mycket kampspel och dåliga beslut sista tredjedelen av Alnö. Vi slarvade helt enkelt bort en hel del mål och målchanser.

I den andra halvleken ändrar vi spelsystem, går ner på tre-backslinje och sätter upp en extra forward för att försöka jaga bättre målskillnad. Ett spännande experiment som skördade viss framgång. 3 mål i andra halvlek blev resultatet. Det första på hörna genom André Grim, assisterad av Jonte. Det fjärde målet för kvällen var riktigt snyggt, Per Axelsson tog tag i bollen från mittplanen och drev framåt i banan, när ingen medspelare gjorde sig spelbar gjorde han istället en pojklagsfint och petade bollen till höger om motståndarbacken och gick själv på vänster sida, sedan spelade han ett hårt inlägg (kan även varit Pers hårdaste skott i år) som Hammarn mötte upp med skallen vid första stolpen och kunde göra sitt andra mål för matchen.  Måns fick avsluta målfesten med en riktigt fräsch kanon från 25 meter som satt inom en halvmeters radie från målvaktens vänstra kryss.

Det som fick avsluta en annars mycket trevlig kväll var att våra värsta konkurrenter i tabellen Sund och Lucksta lite oväntat tappade poäng. Sund genom att förlora hemma mot Svartvik med 1-2 och Lucksta genom ett kryss borta mot jumbon Medskogs. I och med detta är vi nu uppe på samma poäng som Sund i tabellen och har allting i egna händer inför avslutningen. Fem stycken svåra matcher återstår, närmast har vi Essvik som kommer på besök till Släda på Lördag.

Ett ögonblick...

… André ”Pelle Ohlsson” Grim, mittback i Alnö IF och initiativtagare till lagets instagramkonto.

Hur knäckte du den idén?

-         Jag har sett att grabbarna i laget följer lag som Arsenal (Jack, Wikman) och Bayern (Agge) m.m. och tänkte då…kan dom kan vi.

Har du fått en egen telefon från Alnö IF för att kunna instagrama ifrån?

-         Nej, några sådana förutsättningar har inte givits eller nåt jag förväntat mig….jag är en frilansande instagrammare.

Vilken skulle vara den ultimata bilden att lägga ut enligt ditt sätt att se på det?

-         Oj, finns många men den ultimata AlnöIFHerr bilden skulle innehålla en Måns som skjuter en vrist i krysset i baröver samtidigt som han ler rakt in i kameran.

Om Rasmus, Jack eller någon annan yngling skulle vilja ha inloggningen vad svarar du då?

-         Ett tydligt och rakt NEJ, som inte lämnar några som helst öppningar för diskussion.

Om de som är där och kollar, någons mamma eller annan icke laganknuten person och tar en bild som dom sedan vill dela med sig av, hur gör dem då?

-         Då tanken är att det är vi som lag, AlnöIFHerr, ska ge de som inte är och de som är anknuten till laget en inblick av vad som händer lite runt omkring oss så är det bara vi som kan visa det. Men man kan skaffa instagram och sen använda sig utav #alnoifherr och @alnoifherr för tagga sina bilder och därmed dela med sig. Vilket vore väldigt roligt för oss också att få se deras bild av oss.

Vad tycker du om Alnö IF´s säsong så här långt?

-         Tycker den är riktigt bra, vi spelar en fin och trevlig fotboll som är underhållande för publiken och rolig för oss att spela.

Vad tycker du om din egen?

-         Gick in i säsongen med tanken att peta in några bollar, det går ju sådär. I övrigt är den godkänd tycker jag, med Olles behandlingar känner jag mig ännu fräsch i buggarna.

Beskriv Alnö IF herrlag 2013 med tre ord:

-         Glädje, lagkänsla och reggae.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

-         Just nu? Att klockan blir 16:30.

Trotts att Grimmen varit så pass känd som han faktiskt varit och jag har haft två heltidstjänster som arbetat övertid för att få fram en bra bild är detta det bästa vi lyckats få fram. Två ben men tillhörande skruvdobbs-skor och en halvfull soptunna.

After Game- Kovland

En fantastisk sensommar ikväll smög sig in på Släda IP denna tisdag kväll. Trots solen och värmen startade Alnö i ett härligt tempo och med ett finurligt och fint passningsspel pressades Kovland tillbaka djupt i egen planhalva. Mycket bollinnehav för hemma laget men de riktigt heta chanserna uteblev, oftast sökte vi ”ett bättre läge” istället för att ta avslut, därför dröjde det enda till den 30e minuten innan Kovlands keeper får göra sin första kvalificerande räddning, innan dess hade det mest varit skott utanför och plock potatis.

Hur som haver, i den 34 minuten får de rödklädda ordentligt fart på bollen och den går som på ett snöre mellan våra spelare där samtliga lirare från den offensiva kvartetten bidrar innan Anton elegant kan spela bollen ut till vänster där Patrik Kerttu distinkt från nära håll kan sätta bollen i det bortre hörnet. Efter målet går vi ner oss lite i spelkvalité, mycket på grund av att vi inte springer lika mycket som innan målet.

I den andra halvleken försöker Kovland flytta fram sina positioner en aning efter att ofrivilligt blivit totalt nerpressade i den första halvleken. Detta gör att det skapas lite mer ytor bakom deras backlinje och bland annat får Jonte ett friläge tidigt i första halvlek som han inte kan förvalta, på den efterföljande returen skjuter Anton mitt på målisen. Strax därefter kommer ändå utsökningsmålet genom Jesper Kollberg/Dahlström som ensam med målvakten kan smeka dit 2-0.

I den 60e minuten kommer sedan en omdiskuterad situation. Efter diverse hopslag kommer bollen in till en helt fristående kovlandsspelare vid straffpunkten i vårt straffområde, denne får inte riktigt ordning på bollen utan Ante Holmsten hinner dit med en befriande glidtackling, 100% på boll, dock väljer domaren att blåsa straff! Oförklarbart och totalt feldömt. En gratisbiljett in i matchen för Kovland som innan det inte haft en tillstymmelse till anfallsspel. Straffen slås i mål och 2-1 är ett faktum. Därefter visar Alnö styrka och fortsätter spela boll, missar ytterligare ett friläge innan Jonte kan sätta det avgörande 3-1 målet i 85e minuten efter att dragit målvakten. Fullt rättvist och tre nya härliga poäng.

Upprinnelsen till första målet, Anton spelar ut bollen till...

...Patrik Kerttu som med en behärskad bredsida sätter bollen i nät. (foton från lokalfotbollen.nu)

@alnoifherr

Nu kan ni äntligen följa oss på Instagram, denna fantastiska mobilapplikation och socialamedia för fotodelning.

Initiativtagare är André Grim och han har just nu ensamt mandat och styr användningen med järnhand. Tanken och förhoppningen är att alla i laget ska ha möjlighet att lägga in bilder, innan detta är möjligt behövs bara vissa regler och restriktioner skapas.

Alla övriga intresserade med Instagram kan också lägga till bilder genom att ange @alnoifherr som personen på era foton, exempelvis på nästa match! Tveka inte, följ oss bara!

After game- Svartvik

83 minuten, ställningen är 1-2 till Alnö och Jonte har fått ett friläge från mer eller mindre halva planen. En jagande Svartviksförsvarade hinner i kapp strax innanför straffområdet och kapar Åhlin bakifrån. Domaren tvekar inte utan blåser straff och halar fram det röda kortet. Med två man mer på banan och straff hade vi läge att sätta spiken i kistan och säkra tre poäng. Den efterföljande situationen är osannolik, som hämtad ur en Buster tidning räddar målvakten straffen och tre (3!!) efterföljande returer från ca 2 meters håll. Av olika spelare dessutom, vilket spöke!

Tidigare i matchen hade Jonte givit Alnö ledningen i slutet av den första halvleken, efter ett snyggt väggspel med Anton. Jonte rycker sedan förbi sin spelare och sätter ett hårt skott i bortre stolpen från en snäv vinkel. Första halvleken hade i övrigt mycket att önska. Sammanfattningsvis en halvlek med bristfällig individuell teknik, låg arbetskapacitet och svag vilja. Vi skrapade dock fram några halv chanser och hade med lite flyt kunnat göra ett mål eller två. Försvarsspelet var i vanlig ordning mycket bra och Svartvik har inget läge att göra mål.

Vi inleder andra halvleken bättre och en uppryckning i såväl teknik som engagemang bäddar för en trevlig halvlek. Tyvärr släpper vi in ett otroligt billigt mål efter ett inkast, rent spontant kändes det sömnigt och O-fokuserat i just den situationen och det räcker för att 1-1 ska bli verklighet. Strax därefter får Svartvik en spelare utvisad och backar hem ännu mer än man gjort tidigare och försöker stänga ytorna. 2-1 kommer dock fyllt rättvist efter ett snyggt spel där Jonte får en djupledsboll att jobba på, strax innan kortlinjen spelar han snett-inåt-bakåt till en framrusande Hammarn som elegant kan glidtackla in ledningsbollen, där gick det snabbt! Därefter har vi ett massivt spelövertag och har flera bra lägen att göra mål men vi gör det lite för svårt i nästan varje situation, vilket gör att vi inte kan punktera matchen. Svartvik skapar ingenting spelmässigt men är farlig vid varje fastsituation då de lyfter in bollen i straffområdet, detta gör dem dessutom så fort tillfälle ges men Grannas var säker och kunde plocka ner majoriteten.

Guldfemman:

Jonathan Åhlin -1 mål och 1 assist, en straffmiss och matchenslirare!

After Game- Östavall

Igår blev jag sugen att sända ett "tweet".

- Fotbolls Medelpad och Östavall se upp, idag kör bröderna Axelsson med skruvdobb.

Bild: Jocke och hans Copa skruvdobb samt Pers avslappnade vad och Robin Wikmans smekande hand.

Problemet var att jag inte hade något Twitterkonto så det blev ju i det närmaste omöjligt att twittra. Så här i efterhand var varningen även obefogad då bröderna uppträdde exemplariskt. Hade jag nu kunnat skicka ett tweet hade jag hellre skrivt -

"Jonte åker skridskor på lädret, kör konstgrässkor i blötan." :)

-------------------------------------------------------
Igår kom som sagt Östavalls IF på besök till ön. Släda IPs gräsmatta var i sensationellt bra skick, nyklippt och lagomt regnblöt. Östavall som kom med fyra raka segrar i ryggen, bland annat två stycken i DM mot division tre lagen IFK Sundsvall och Stöde och hade helt klart toppat formen.

Matchbilden blev som vi innan matchen förutspådde, närmast en repris från senaste mötet lagen emellan. Östavall "parkerade bussen" utanför eget straffområde och försökte ligga med 11- man på rätt sida av bollen. Detta gjorde att ytorna för de röda var ytterst begränsade. Ett utmärkt tillfälle att praktisera lite tiki taka - possessionspel. Vi gör en av de bästa halvlekarna i år rent tekniskt och är mycket säkra i vårt passingsspel och låter inte Östavall känna på bollen nämnvärt. När Östavall väl lyckades vinna bollen kom det en lång boll som vi bara kunde hämta i backlinjen eller ifrån Grannas och börja anfalla igen. Publiken bjöds på ett bra tålamod, få tillslag och många fina kombinationer av hemmalaget.

1-0 kommer logiskt och rättvist sedan Per Axelsson tagit tagit fart från mittplan och drivit ner mot förlängda mållinjen precis vid kanten av straffområdet. Per slår sedan ett perfekt chippinlägg till en hårt bevakad Hammarn som elegant med ryggen mot mål kan göra en klassik bicacleta. Otroligt snyggt!

Efter målet sprider det sig ett naturligt lugn hos de röda och nu passade vi på att spela ut hela registret. Det dröjer inte länge innan Kerttu får en fin boll i djupled och avslutar med ett vänster skott i målvaktens bortre stolpe, på returen kommer Hammarn och kan enkelt peta in bollen i öppet mål från en halvmeter, förmodligen hade till och med Svasse kunna gjort mål därifrån.

2-0 och paus, grannas totalt overksam och riktigt fint spel. Upplagt för en rolig andra halvlek?

njaa..

Den andra halvlek är bara några minuter gammal när Östavall får en frispark ute vid kanten några meter in på offensiv planhalva, frisparken slås in men blir något kort och chansen ser ut att vara borta men då kommer matchens andra bisacleta och ett sömnigt Alnö släpper in både ett mål och Östavall i matchen. Det hinner dock inte bli någon riktig nerv i matchen för kort därefter gör Måns 3-1 till hemmalaget efter att Grimmen skarvat en hörna vid förta stolpen som Måns möter upp och drar distinkt in bollen på halvvolly.

Östavall visar sig dock vara riktigt sega och bara 10 minuter senare får dom en ny frispark ute vid kanten en bit in på offensiv planhalva, frisparken slås in och en helt omarkerad grön spelare kan nicka in 2-3, östavalls andra avslut på mål. Bedrövligt! Efter detta blir det 15 minuter av dåligt passningsspel och allmän stress hos Alnö, närmare en någon tidigt avvinkad offside och ett skott mitt på Grannas kommer dock inte Östavall utan Kerttu kan istället sätta spiken i kistan i den 80e minuten.

Sammanfattningsvis ett otroligt effektivt Östavall som aldrig borde varit nära poäng men vårt obefintliga försvarsspel på två fasta situationer och alltjämt tama avslut framåt ställer till det rejält för oss. Första halvleken är dock riktigt bra spelmässigt och kan vi fortsätta att spela den typen av fotboll så blir vi riktigt svårslagna resten av säsongen.

Guldfemman:

Patrik Kerttu 1 mål och 1 assist (inte med i gf)
Johan Hammarström 2 mål, 1 assist och matchens lirare.

After Game: Lucksta IF

Med förra matchen i bakhuvudet var det revansch som gällde mot Lucksta borta på Sörforsvallen. På Norrporten arena i maj hade vi åkt på ordentligt med pisk och slutresultatet skrevs till 2-0.

Nya förutsättningar idag, en helt annan taggning och förberedelse på Alnö grabbarna. Jag tycker att vi tar tag i takt pinnen direkt och har ett gäng farliga lägen i första halvlek, bland annat har Jonte ett friläge som borde resulterat i 0-1. Om vi dessutom hade tagit lite bättre beslut offensivt så hade vi skapat några lägen till, men vi gjorde det lite för svårt för varandra. Lucksta var inte helt ofarliga när dem stack upp och skapade en dubbelhörna i mitten av första halvlek. Den andra hörnan är perfekt slagen i Lucksta ögon sätt och en omarkerad Svella kan enkelt nicka in 1-0. Tungt gör oss och onödigt, där ska vi vara tillräckligt bra förberedda och organiserade för att freda vårt mål.

Efter målet jämnas spelet ut lite för att alnö sedan ska ta över i slutet av halvleken igen. 0-1 står sig till paus. I den andra halvleken öser Alnö på framåt och pressar tillbaka Lucksta i banan som bara slår långa bollar på kontring. Efter en Alnö hörna kontrar Lucksta så pass bra att deras forward blir fri från halva plan men får bollen för långt ifrån sig och Grannas kan ganska enkelt gå ut och bryta. Strax därefter gör Kerttu matchens prestation när han bryter in från sin vänster kant, gör två gubbar och sätter ett stenhårt skott vid målvaktens första stolpe, 1-1! Därefter börjar en intensiv jakt på 3 poäng men det blir inga fler mål trotts några bra lägen.

Noterbart och mycket irriterande är den straff vi blir berövade i den 88 minuten där domaren är så förbannat feg som väljer att fria en av århundradets mest klara straffar. När såväl läktaren som båda laget tycker att det är straff är det ganska oförsvarbart att inte blåsa straff, men domaren ville inte ”avgöra”, men att inte göra sitt jobb är också att avgöra. Fantastiskt tråkigt iaf. I anfallet efter har Lucksta ett jätte läget att göra 2-1 men Grannas räddar, mål där och följderna hade kunnat blivit katastrofala.

1 poäng som kan visa sig bli nyttig och vi får vara nöjda, det hade kunnat blivit tre med lite bättre kvalité från vår sida och med lite otur hade vi kunnat blivit utan poäng helt.

Guld femman:

Jonte 1 varning

Wikman 1 varning

Per 1 varning

Jocke Axelsson har av juryn utsetts till matchens lirare.

Patrik Kerttu gjorde mål (ej med i guldfemman).