After Game: Kovalnds IF

Suarez och Uruguay var bokstavligt talat på hugget och skickade hem vackra Italien från 2014 års VM- spel.

Samtidigt på Ånesvallen slog Alnö IF Kovland med 0-3 och dubblade därmed avståndet ner till hemmalaget och tillika tabell fyran.

Det är inte alltid man kan eller borde dra så stora paralleller mellan hur det ser ut på uppvärmningen och den stundande matchen, men när grabbarna lirade säsongens bästa smålagsspel innan matchstart spreds sig en rätt go känsla i kroppen och förhoppningarna steg inombords.

Vi startar matchen med ett riktigt fint possession spel och Kovland får slita som djur för att få låna bollen, och när dom väl har den tar vi tillbaka den lika snabbt.

Innan fösta bingospelaren fyllt sin bricka i "ettans bingo" på den intilliggande bilbingon gjorde hemvändaren och den förlorade sonen Jonathan Åhlin 0-1 för Alnö. Fint framspelad av Robin Nordin som med ryggen mot mål vid mittcirkeln slår en volleypassning över sitt eget huvud till en djupledslöpande Jonte som fri med målvakten snett från höger kan skjuta in bollen i nät, eller om vi ska vara ärliga var målvakten så när på att rädda och bollen rullar i ett retsamt tempo in över mållinjen.

Första 25 minuterna är våra bästa under matchen och vi både äger mycket boll och skapar en del lägen, utan att få in fler bollar. Efter som halvleken åldras mattas Alnös anfallslust något och spelet jämnas ut något även om vi är det spelförande laget. Kovland spelar otroligt rakt och söker gång på gång passningar in bakom vår backlinje, utan lyckat resultat.

Jonte målade i comebacken.

Efter pausvilan har inte hälften av publiken fått i sig sitt kaffe innan Alnö kan utöka sin ledning till 2-0, matchminut 51. Det är Per Axelson som vinner bollen på mittplanen, driver framåt i banan och kan opressad lägga en lika smekande som skärande passning mellan kovlands ytterback och mittback till Micke Olsson som tagit löpningen på utsidan av backen och kan från kortlinjen göra en "cutback" hårt efter backen till Anton som möter upp med en bredsida från 2 meter, Måååål!

Efter målet går vi ner oss något, eller åtminstone släpper vi över initiativet till Kovland som får försöka anfalla mot ett samlat försvar. Vi försvarar oss bra även om Kovland känns giftiga på sina inlägg och fasta situationer. Det inte försvarsspelarna är först på går till Axel i kassen visar stor pondus när han gång på gång plockar ner eller boxar bort det som kommer i hand väg.

I den 75e minuten tar vi oss åter in i matchen på ett bra sätt igen, först genom några farliga kontringar och sedan via ett återigen etablerat anfallsspel. Så i den 82 minuten kommer ytterligare ett bortamål när en av planens kortaste kommer högst på en hörna och nickar in 0-3. Därefter missar vi ett friläge och har lite ströchanser för ytterligare mål, framförallt Kerttus skott från höger där målvakten får göra en fin räddning. Det bör tilläggas att Axel gör en helt matchavgörande räddning i början av andra halvlek vid ställning 0-1 där Kovland kontrar med en snabb omställning efter vår hörna och deras forward blir fri från mer eller mindre halva plan. Mål där och vem vet hur matchen hade blivit då?

Det känns som vi hade alla ingredienser i matchen som behövs för att vinna dels en match men även en serie. Bra grunder i anfallsspelet där vi både vårdar boll och skapar chanser, bra och stabilt försvarsspel genom hela banan, bred trupp med 18 spelare som bidrar till ett bra lag och slutligen en riktigt trygg och säker sista utpost i Axel.

På fredag väntar ytterligare en tuff match när tabell trean Lucksta IF kommer på besök. Sedan är 50 % av serien spelad och knappt fyra veckors uppehåll väntar för laget.

After Game: Medskogsbrons BK

Jag slog igen ögonen för en kort stund. Jag hade precis hört domarens pipa ljuda för mål, lite spridda klagomål och synpunker från Medskogsspelarna for genom luften efter en utebliven frispark. Jag tänkte att fan vad kallt det är alltså, är det värmecuppen? – Slog upp ögonen igen och insåg att det var i mitten av Juni och att det precis blivit 2-0 hemma på Släda i Medelpadsallsvenskans nionde omgång. En skön men samtidigt kall känsla spred sig genom koppen.

Men vi börjar väll från början...

19.00, ”För matchen” mellan Tyskland & Portugal var i praktiken avgjord även om det återstod en knapp halvlek på andra sidan jordklotet. Skulle tippa att det skiljde runt 17 grader i lufttepratur och några miljoner i tittare till VMs fördel. Men vad gör det när man vinner?

Kvällens huvudmatch och riktiga höjdpunk var ingen höjdare att skåda från sidan under de första 20 minuterna. Medskogs backade hem och krympte ytorna för hemmalaget som hade mycket boll men ett allt som oftast för dåligt tempo på passningsspelet. Så i den 25 minuten började spelet att klicka lite bättre för de röda och anfallsvågorna kom i en allt jämnare och snabbare takt, bland annat har Anton ett mycket fint läge när han fri med målvakten kommer lite för nära och denne kan göra en bra räddning. Minuten senare, närmare bestämt i den 30e minuten tar Per Axelson en överlappslöpning långt ut till höger och landar med bollen nere vid hörnflaggan. Inspirerad av fotbolls VM drog Per en vacker tunnel på Medskogsförsvararen och kunde sedan slå ett perfekt avvägt inlägg till Anton Andersson/Widén som via huvudet kunde ta mål-oskulden från matchen, 1-0. Några minuter senare är det dags igen. Storebror Axelson, dvs. Jocke bryter fram på vänsterkanten och smeker iväg ett fint inlägg som Anton åter igen kan sätta pannan på och fördubbla sin egen och lagets målskörd. Två fina mål av Anton som på ett smart vis skakat av sig sina markeringar.

Andra halvlek, mycket spel på Medskogsplanhalva och redan i den 50e minuten börjar det märkas att Medskogs fått jaga mycket boll i första halvlek och ytorna blir större och större för Alnö som ligger på för ytterligare mål. Efter en fastsituation snappar Philip upp en andra boll inne i straffområdet, Phille skjuter på halvvolley mot mål, där Hammarn mer eller mindre blir skjuten i huvudet och kan på ett tekniskt fulländat sätt styra bollen i mål, 3-0! I den 78e minuten får Medskogs en spelare utvisad efter en ful glidtackling på Hammarn som bara han med att spela 12 minuter denna kväll innan han fick bäras av planen. Därefter blir det en orgie av missade målchanser där man inte kan låta bli att häpnas över vår ineffektivitet. Trotts många missar lyckas vi avsluta med två snabba mål i minut 87 och 91. Först är det Patrik Kerttu som tillslut fick göra ett efterlängtat mål och glädjen som han visade efter målet är förmodligen det största målfirandet jag sätt efter ett 4-0 mål. Anton får avsluta målskyttet och fullborda sitt hattrick när han plockar upp Robin Nordins stolpretur i matchens sista spark.

Åter igen fantastiskt roligt att vi håller nollan. Vi spelar dessutom ganska bra stundtals framförallt fram till sista tredjedelen där vi har lite problem att omvandla våra chanser till faktiskt mål. Nu väntar träning ikväll och ny match mot Medskogs imorgon, denna gång i DM.

Hattrick skytt och tillika stolt Island Jacket vinnare- Anton Andersson/Widén!

The island jacket: Omgång 8

Micke Olsson fick för första gången i livet sätta på sig en fräsch kavaj! Detta efter 3 hörn assist och en gedigen insatts som "10a" där han styre det offensiva spelet med bra passningsspel och snack. Vi gratulerar matchens lirare i matchen mot Östavall!

Vem får kavajen ikväll?

After Game: Östavalls IF

Efter två raka kryss låg fokus på att återigen hoppa på vinnartåget i hemma matchen mot Östavall. Västralaget som har en historia av att vara svårspelade var på förhand ingen säker trepoängare men efter en urladdning i första halvlek (4-0) var matchen till stora delar över.

För kvällen var spelsystemet  4-4-2 utbytt mot fjolårs systemet 4-2:3-1 och det är möjligt att det gav en extra boost, för jag tycker första halvlek spelmässigt är riktigt bra.

Första halvlek präglas av stort bollinnehav för Alnö och ett Östavall som får försöka freda sitt mål och satsa på kontringar, men ett bra och högt försvarsspel gav aldrig Östavall några möjligheter att bygga på egna farligheter. Efter 12 minuter får ytterforwarden David Hamberg en djupledsboll på vänsterkanten, han driver in i banan, får ut målvakten mot första stolpen och kan elegant passa Anton Andersson/Widén inne i boxen som efter en fin löpning helt omarkerad kan lägga bollen i öppet mål. Minuten senare kan Alnö i sin fjärde hörna på 13 minuter göra 2-0 sedan Jocke Axelsson först nickat bollen i stolpen och sedan snappat upp sin egen retur och med en volley borrat bollen i nät.

I matchminut 35 kan André Grim utöka ledningen till 3-0 efter ytterligare en hörna. Grimmen dyker upp vid bortre stolpen och kan helt omarkerat sätta en stenhård nick i mål, återigen en fantastiskt bra hörna från Micke Olssons högerfot. Däremellan hade Alnö även passat på att bränna en straff efter att målvakten räddat Patrik Kerttus skott från elva meter. Det blir även 4-0 bara några minuter senare, åter igen från en hörna där Jocke Axelsson når högst och kan elegant placera nicken vid bortre stolpen. Efter en fin första halvlek går vi till pausvila med 4-0 i ryggen.

Inför andra halvlek byter vi spelsystem och tar ut en mittback och sätter upp ytterligare en forward. Detta ger inte den önskade effekten, även om vi spelmässigt går ner oss lite skapar vi fortfarande många bra lägen att utöka vår ledning, bland annat missas ett friläge och ett ”två mot noll läge” där vi driver boll alldeles för länge innan vi kommer till avslut. Största skillnaderna rent spelmässigt var att vi inte släppte bollen lika enkelt som under första halvlek och kunde därför inte vila med boll så mycket som vi önskar. Ett bra försvarsspel och andra sidan fortsätter att hålla östavall från vårt mål, tyvärr får dom ett snöpligt mål efter ett inlägg som Axel först plockar ner men sedan halkar och tappar in. Sånt som händer när skärpan inte är 100 % påslagen som vid en 4-0 ledning. Slutresultatet skrivs till 4-1 och en bättre dag kan vi helt klart göra en hel näve fler kassar. Cread även till Östavall som gör en bra andra halvlek och inte viker ner sig en tum.

Här smörjer målskytten och lagkapten André Grim så vackert in "trippel hörn assisterande" Micke Olssons mjuka skuldra. Två av matchens klart bästa spelare visar att i Alnö IF tar vi hand om varandra.

The Island Jacket: Omgång 7

I matchen mot Essviks AIF belönades Erik Boman med The Island Jacket, efter en stabil och gedigen insatts som mittback. I en match som överlag var en klar besvikelse för Alnö IF var Erik ljusglimten i laget med sina fina uppspel och säkra brytningar.

Macke krigar på med intervjuerna och här är ytterligare en:

Två av världens bästa reklamfilmer just nu? Förmodligen!

Först Nikes nya reklamfilm där Zlatan och co. räddar fotbollen från klonerna. Drygt 5 minuter lång och rakt igenom världsklass! Wayne Rooney ser magisk ut.

Läser mer om reklamfilmen nedan och se filmen!

Sedan har vi de överlevande från gruvkatastrofen i Chile för ett tag sedan som hyllar sitt landslag och säger att de själva har besegrat döden, det kan också Chile göra, som hamnat i "dödens grupp" i VM tillsammans med bla. Spanien och Holland.

Mer info nedan, samt filmen, glöm inte slå på engelsktextning om eran spanska är lika begrensad som min egen.

After Game: Essviks AIF

Det är lite oklart om besvikelsen och irritationen över 2 tappade poäng i lördags har lagts sig helt än, men det är i alla fall på god väg. Ett sargat Alnö IF gästade Essviksvallen för den 7e omgången av årets division 4. 13 man i truppen, men tack vare den breda och stura truppen som vi har kan vi ändå ställa en riktigt bra startelva på benen.

Första 3 minuterna inleder vi fint innan Essvik kontrar blixtsnabbt och drar sitt första avslut mot mål rakt i kryssribban, 2 minUter senare slår de även en frispark i ribban innan lugnet återigen lägger sig över vallen och Alnö kan börja trilla boll. Eller trilla boll och trilla boll, vi försökte rulla så gott det gick på Medelpads i särklass sämsta fotbollsplan just nu. Ett noll är en annorlunda ”delikatess”. Anton skjuter ett skott som får en extremt konstig båge och går över målvakten, rakt i ribban och sedan tillbaka i bakhuvudet på målvakten och in i mål, flipper när det är som bäst helt enkelt. Strax därefter kan Micke Olsson kasta ett långt inkast till Jimmy ilvonen, som men ryggen mot mål bredsidar ner inkastet till Anton som denna gången möter på halvvolley och sätter bollen helt otagbart vid bortre stolpen. Ett riktigt snygg och ”enkelt” mål där få tillslag, speluppfattning och teknik samspelade på ett vackert sätt.

Efter målet gör vi som vi inför matchen sa att vi absolut inte fick göra, nämligen gick ner i arbetskapacitet med allt vad det innebär. Sämre löpningar och rörelse för att hjälpa kompis med boll och små-fusk i försvarsspelet gjorde att Essvik kan göra ett alldeles för billigt mål, där vi dessutom bjuder på några misstag så en chans som inte är en chans tillslut blir ett mål. Detta hände i slutet av halvleken och det blev plötsligt ”match igen”.

I halvtid pratade vi om att fortsätta anfalla, ta upp arbeteskapaciteten till max igen och gå in och göra en ännu bättre andra halvlek. Efterföljande halvleken i sig var det väll ingen skönspelad historia direkt. Där det från båda lagen blev mycket längre bollar, lite chanser och mycket kamp. Vi håller dock Essvik från vårt mål på ett effektivt sätt under hela halvleken, däremot har vi själva rätt stora problem att få till någonting vasst. Undantag är några skott utifrån och ett jätte läge där Hammarn slängnickar utanför vid bortre stolpen. I den 93e minuten får sedan Essvik en extremt billig frispark ca 30 meter utanför vårt straffområde, skottet kommer och Alnö spelare försöker nicka bort i höjd med straffområdet men tuochar bara bollen och den går in vid bortre stolpen och reduceringen är ett faktum. Tyvärr blir det klart kostsamt att vi inte sätter de få lägen vi har och sedan bjuder på två billiga mål. Reduceringen kommer så pass sent också så det finns ingen möjlighet att reparera skadan i denna match, vi får istället göra en lång reparation och ta några snabba trepoängare framöver. Närmast väntar Östavall och nu är det dags för en trepoängare igen efter två raka kryss.

The Island Jacket: Omgång 5 & 6

Jobbar ikapp lite försenade “Island Jackets” genom ett dubbel inlägg!

Först ut är Robin Nordin som blev vald till matchens lirare i 0-5 segern mot Svartvik. Förutom en mycket bra insats överlag stod Robin för ett mål, ett assist och en fixad straff i matchen och var juryns självklara val.

I kavajen skrev Robin ”Svartvik- Alnö 0-5 : Måste lära mig slå straffar” (Där han antas syfta på att Anton leder interna skytteligan, till största del på straffmål som Robin skaffat).

I matchen mot Stöde valdes Per Axelson till matchens lirare efter en bra årsdebut på mittfältet med ett hårt och bollvinnande spel som kröntes med det viktiga 2-2 målet.

I kavajen skrev Per: ”Alnö- Stöde 2-2. Kul att vara tillbaka. Trist med poängtapp”

After Game: Stöde IF

I juni månads första match tog tabell ettan Alnö IF emot tvåan Stöde IF på Släda IP. Matchen blev en jämn tillställning där hemmalaget hämtade upp ett 0-2 underläge och såg därmed till så att lagen broderligt fick dela på poängen.

Jag tycker att vi inleder första halvlek något bättre än Stöde men har svårt att träning igenom deras täta försvar. Kreativiteten och anfallslusten som vi sätt i tidigare matcher var under långa perioder som bortblåst och det blev istället mycket ”långbollar” och inte enligt vår spelidé. Stöde arbetar sig in i matchen och en förtillfället osynkad backlinje hos hemmalaget misslyckas med att ställa offside och Stöde kan trä in bollen bakom backlinjen. Där Alnös sista man och tillika målvakt Axel och Stödes forward möts i ett motlägg och bollen stuttsar Stödes väg och in mål, snöpligt!

Efter baklängesmålet tycker jag vi lyfter oss en nivå men får inte till det där lilla extra. Istället står sig resultatet in till pausvilan. I andra halvlek börjar Stöde bäst och vi har fortsatt svårt att skapa någonting framåt, men så efter 10 minuter rycker vi upp oss och börjar skapa lite halvchanser. Som en skänk från ovan får vi sedan en straff efter att Robin varit i farten inne i straffområdet. Anton kliver fram och slår till bollen från elva meter men målvakten kan rädda skottet och den efterföljande returen går över. Karma? Med tanke på att straffen var ytterst tveksam.

Minuten senare får Stöde och sin tur en felaktigt dömd frispark 10 meter utanför straffområdet efter en nickduell som Grim vunnit helt schysst. Frisparken slås och på den efterföljande returen kan en ensam och ohotad stödespelare slå bollen i öppet mål och därmed fördubbla sin ledning. Efter detta flyttar vi fram trupperna och går över till en mer offensiv balans. Detta ger god utdelning då vi på fyra minuter kan reducera och kvittera. Först genom Robin Nordin som efter ett inlägg från Erik Boman kan snappa upp bollen inne i straffområdet och skjuta bollen i bortre gaveln. Därefter är Stödes målvakt ”ute och hänger tvätt” när han tappar ner bollen på Patrik Kerttus frispark och Per Axelson kan lägga in bollen i öppet mål. Efter målen jämnas spelet ut igen och ett kryss känns rättvist sätt över 90 minuter.

Vi möter det bästa laget vi gjort för i år och kanske är det anledningen till att vi inte kommer upp till riktigt normal standard, för vi har mer att ge än vad vi visade i den här matchen. Redan på lördag är det ny match, denna gång mot Essvik på bortaplan!