1957

1957, ett fantastiskt år på många vis vad jag har förstått, men vad var det egentligen som hände för exakt 55 år sedan? Förutom oviktigt vetande som att Usama bin laden och Dolph Lundgren föddes vill säga. 


Jag vill påstå att med största sannolikhet var det den senaste gången som Alnö IF gick upp från division 5 till division 4.

Serien hade två lag som stack ut från mängden och inför den sista matchen var förutsättningarna glasklara, Alnö var tvingade att vinna med minst 7 bollar i sin avslutande match annars skulle Stockvik ta hem serien.

"Mer än 3 -0 orkade inte öborna klara av och därmed var saken klar för stockviks del."

Således en åtråvärd andra placering för Alnös del och avancemang till fotbollsmedelpads finrum, division 4!
Året innan (1956) hade man snubblat på mållinjen och med minsta möjliga marginal slutat på en snöplig 3e plats efter att i sista matchen spelat 1-1 mot seriesegrarna Skönvik/Sund.

 


Laget som gjorde det förra gången.

 

 

Och hur vet jag allt det här?

Idag har jag varit hemma hos Emelies farmor och farfar. Farfar Lennart som hade sin storhetstid vid ungefär samma tidpunkt fast för Ösby IF i Ångermanland sitter inne på ett gäng böcker om fotbollen mellan årtalen 1956 och 1960. Riktigt rolig och spännande läsning som jag fått ta del av ikväll. Böckerna innehåller otroliga sammanställningar allt från landskamper, VM - spel, allsvenskan och enda ner till div 6 nivå i samtliga Svenska landskap.

Alnö IF beskrivs i böckerna som de senaste årens stora sensation bland småklubbarna i Medelpad och som det enda laget som på allvar kan hota Matfors IF om seriesegern i division fyra. En stor och betydande faktor anses det goda ledarskapet från Sten Olof Öberg och ordföranden Karl Arne Wickberg i spetsen stå för.

Enligt säkra källor så lyckades Alnö med att spöa Matfors och någon gång i mitten på 60- talet spelades det division tre fotboll på Ön. Och vem vet, förhoppningsvis dröjer det inte så länge innan det gör de igen.

 

 

Sluttabellen 1957. Hade lika gärna kunnat vara 2009, om man kollar på lagen som finns med. Observera att man fick två pinnar för seger på den tiden.

 

 

 Seriefinalen i div 4 mellan Alnö- Matfors: Slutreultat 3-3. På bilden syns bl.a. Alnös målvakt Leif Bergström.

 

 

 

Koncentrationen är på topp när informationen bara haglar !  

 

 

 

 Avlutar med en bild på Ösby IF efter deras Serieseger i div 5 Ångermanland. 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Krantzen

Då bör Lennart ha mött Mange och hans Bollsta i seriespel mellan -56 och -60...

2012-09-25 @ 21:16:15
Postat av: Melle

Haha. Nej Krantzen, Mange är äldre än vad man tror...

2012-09-28 @ 16:01:20
Postat av: Camilla

Finns det möjlighet att kopiera upp detta och plasta in? Det skulle vara kul att ha kvar i föreningen!

2012-10-09 @ 10:32:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0